GUERLAIN
Björksavsvin.
9 liter Björksav, 6 citroner, 0,5 kg russin,
3g jästnärsalt, 2,5 kg socker, vinjäst
Tappa av saven från stora björkar just innan löven börjar spricka. Borra ett hål på 40 cm höjd över marken och stick in en slang som är lika stor som hålet och låt max fem liter rinna ner i en flaska, kom ihåg att plugga igen björken så den inte dör. Hacka russin och koka dem i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av saven, socker, pressande citroner, jästnärsalt och jäst. Sila bort russinen efter sju dygn och låt jäsa färdigt på vanligt vis. En god måltidsdryck erhålles enkelt genom att tillsätta 5 dl socker till 4-5 liter sav och låta jäsa med öljäst till en styrka på ca 4-5 vol%. Björksaven smakar inte så mycket men innehåller desto mera näring, vikingarna brukade dricka saven efter en lång vinter.
http://forum_radar.webbland.se/forum/viewtopic.php?t=38&sid=a707f771228aa67bcf20395e1c49ee57