This collection of quotes is being compiled by Lo Snöfall

26 November 2011

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rgad_sn%C3%B6
Färgad snö är snö som av olika anledningar fått en annorlunda färg än den vanligast förekommande vita. Ofta beror det på föroreningar, men kan även orsakas av andra orsaker. Olika sorters färgad snö förekommer då och då, på olika ställen. Olikfärgad snö kan ha många olika anledningar som kan orsakas av lokala händelser. Exempelvis är det inte ovanligt att det faller röd snö i Ryssland från Mongoliets öknar, likaså i Korea från öknar i Kina, och så vidare. Förutom de nedan angivna formerna färgas snön ibland grön, förekommande i mindre fläckar orsakade av mikroskopiska fläckar, samt i bruna nyanser. I mars 1991 föll gulfärgad snö ner i Junsele i Västernorrland. Det snöfallet orsakades av Sahara emedan samma nederbördsområde hade färdats över Sahara några dagar tidigare. 2001 inträffade samma sak igen, fast i Skåne.
1954 föll klarröd snö från KangamiutGrönland ned, vilket var starten på en påföljande forskning. Då och då faller röd snö ovanifrån, men oftare orsakas röd snö av alger från marken. De tillfällen som röd snö faller ovanifrån i Europa beror det på stoft i luften från lösjordsbältet vid Svarta havet.
Röd snö är en inom det arktiska området och i bergstrakter förekommande rödfärgning (karmosinröd, blodröd, tegelröd) av snön till följd av riklig förekomst av alger. Algerna är rödfärgade volvocacéer, oftast Chlamydomonas nivalis (Sphærella nivalis, Hæmatococcus nivalis). De lever ofta i snö, men syns ofta vid täta förekomster. Anledningen till att algen bildar ett rödfärgat pigment täckande klorofyllet vid träffande solstrålar är att skydda algen mot den väldigt starka solstrålning som uppkommer när solen reflekteras i snön. Snön är vanligen färgad endast till ett ringa djup, intensivt på ytan, där algerna snabbast förökar sig i smältvattnet mellan snökornen. I Sveriges fjälltrakter är röd snö inte någon sällsynt företeelse och förekommer där både på så kallad evig snö och på snöfläckar, som helt töar bort under sommaren. På Svalbard finns tegelröd och grön snö. Blodsnö är snö som färgats röd av rödfärgat stoft, som virvlas upp av vindar och därefter kan färdas långa sträckor, och i vissa fall falla ned med eller på snö. Exempelvis kan sandstormar i Sahara orsaka blodsnö.

10.04.2011
Statsmetrolog Terje Alsvik Walløe på metrologisk institutt på Blindern forteller at den gul-rødebrune fargen skyldes sand fra Sahara.
- For noen dager siden blåste det kraftig vind i Sahara, og den virvlet opp mye sandstøv ganske høyt opp i atmosfæren. Samtidig har det blåst kraftig fra sør i Europa, og der har det vært lite skyer og nedbør. Dermed har sanden blåst nordover, og passerte England i går. I dag traff sanden nedbør i Nordland, og kom ned som gul-brunrød snø og regn, forteller han.
Han forteller at metrologene har fått melding fra Helgeland i sør til Narvik i nord om dette fenomenet. 
"Extra näringsämnen från himlen" Stoft från Saharaöknen orsakade det gula regnet över Riksgränsen. Enligt professor Erik Swietlicki var regnet ofarligt och till och med nyttigt.

Blog Archive