This collection of quotes is being compiled by Lo Snöfall

05 May 2014

https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=100DAD6D
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankta_Maria_kyrka,_Ystad


http://sv.wikipedia.org/wiki/Tornvakt
Tornvakten hade till uppgift att från ett av stadens torn, vanligtvis kyrktornen, hålla uppsikt över staden dag och natt efter eventuell brand eller annan fara som hotade...Vakten skulle också meddela klockslagen under dygnets mörka timmar, följt av en besvärjelse. Han kunde till exempel ropa: Klockan är nio slagen – Gud bevare staden för eld och brand och fiendehand. Många kyrktorn i Sverige har än idag bevarade utrymmen för tornvakten.
Ett gammalt tornväktarrop från Västerås domkyrka sjunget lyder: Klockan är 12 slagen. Guds härliga, milda och mäktiga hand bevare vår stad för eld och brand. Klockan är 12 slagen.
I Sankta Maria kyrkas torn i Ystad tjänstgör fortfarande en tornvakt, som regelbundet använder ett horn för att meddela att saker och ting är i sin ordning... Också i Centraleuropa fanns tornvakter och de finns exempelvis fortfarande kvar i tjänst i Krakow i Polen.


http://en.wikipedia.org/wiki/St._Mary%27s_Basilica,_Krak%C3%B3w
Church of Our Lady Assumed into Heaven
 http://en.wikipedia.org/wiki/St._Mary%27s_Trumpet_Call
Hejnał Mariacki (Polish; pronounced "Hey-now Mahr-yahts-kee", derived from a Hungarian expression meaning "Saint Mary's dawn"
http://en.wikipedia.org/wiki/Gatekeeper 

Blog Archive